Lapszámok

2024. augusztus XXXII. évfolyam IV. szám

Függőfolyosók, loggiák, erkélyek és teraszok betonszerkezetének felújítása

Egy függőfolyosó vagy erkély felújításánál nemcsak a burkolatcsere fontos szempont, hanem meg kell vizsgálni a burkolat alatt található betonszerkezetet is. Ez alatt értendő a vasbeton szerkezet, a szegélyek, illetve a vasbeton lemezek alsó síkjának megerősítése, felújítása, mely részeken a lemezek vakolása bizonytalan állapotú, repedezett, meglazult és sok helyen átázott, valamint lehullás-, illetve balesetveszélyes is lehet.

Az átázás oka lehet pl. a megnövekedett CO2 -terhelés, a nem megfelelő dilatációs kialakítások, a fugázóanyag repedésein keresztül a víz bejut a szerkezetbe és pl. hőmérséklet-ingadozás, csapadék, fagy hatására a burkolólapok feltöredeznek, elválnak az alapfelülettől. A víz feldúsul a szerkezetben és korrodálja az acélt, valamint repedések, vizesedés, salétromosodás, vakolathullás jelei mutatkoznak.

A felújítás első lépése a repedezett, laza, málló részek eltávolítása a vasbeton lemezek alsó felületéről. A betonacélt meg kell tisztítani a szennyeződésektől, rozsdátlanítani kell. A fémtiszta felületre Murexin BS 7 Betonacél védőszert hordanak fel, majd a régi benedvesített betonfelületre a HS 1 Tapadásjavító habarcsot kell bedolgozni. Ezután a még nedves tapadásjavító habarcsra „friss a frissre” technológiával kell felhordani a rétegvastagság függvényében a Murexin SM 20 Betonjavító habarcsot 5–20 mm, vagy a Murexin SM 40 Betonjavító habarcsot 10–40 mm rétegvastagságban. Amennyiben szükséges, a felületet át lehet simítani a Murexin BS 05 G Betonglettel max. 5 mm rétegvastagságig.

Természetesen a felújítás során figyelemmel kell lenni a megfelelő rétegvastagságok betartására és a lejtés kialakítására is.

Javasolt Murexin rétegrend-felépítés betonfelújítás esetén:

Vasbeton alapfelület

Murexin BS 7 Betonacél védőszer
Egykomponensű , műanyag adalékokkal javított cementkötésű betonacél-védőszer. Feldolgozása igen egyszerű, nem szükséges kvarchomokkal történő beszórása. Az ásványi alkotóelemei és a gyorskötése miatt kiváló tapadás érhető el acélra, betonra egyaránt.

Murexin HS 1 Tapadásjavító habarcs
Felhasználásra kész, ásványi tapadóhíd vízszintes, függőleges és fej feletti alkalmazási területek betonhelyreállítási munkálatainál. Kül- és beltérben használható, kiváló minőségű tapadóhídként kötött esztrichek elkészítéséhez, valamint betonjavítási munkálatoknál.

Murexin SM 40 Betonjavító habarcs
Cementkötésű, fagy- és olvasztósó-álló, zsugorodásszegény betonjavító habarcs. Megfelel az EN 1504-3 szabvány R3 osztályának mint statikailag jelentős helyreállításra alkalmas betonjavító habarcs, fagy- és olvasztósó-álló (XF4). Alkalmazható függőleges és fej feletti hibák javítására max. 40 mm rétegvastagságig munkamenetként (helyenként 80 mm vastagságig). Kézi vagy nedves lőtt technológiával való alkalmazásra.

Murexin SM 20 Betonjavító habarcs
Cementkötésű, fagy- és olvasztósó-álló, zsugorodásszegény betonjavító habarcs. Megfelel az EN 1504-3 szabvány R4 osztályának mint statikailag jelentős helyreállításra alkalmas betonjavító habarcs, fagy- és olvasztósó-álló (XF4). Alkalmazható függőleges és fej feletti hibák javítására max. 20 mm rétegvastagságig munkamenetként (helyenként 40 mm vastagságig). Kézi vagy gépi technológiával való alkalmazásra.

Murexin BS 05 G Betonglett (opcionális)
Cementkötésű, por alakú, javított minőségű, időjárás- és fagyálló, hidraulikusan kötő, szürke színű betonglettelő-betonjavító anyag 5 mm rétegvastagságig. Kül- és beltérben, betonfelületek felületi glettelésére, egyenetlenségek, kavicsfészkek, letört élek, hibák stb. kijavítására alkalmas. Megfelel az EN 1504-3 szabvány R2 osztályának.