Lapszámok

2024. augusztus XXXII. évfolyam IV. szám

A Holcim ECOPlanet termékeivel támogatja a hazai építőipar zöld átállását

Fenntarthatóság és innováció a Holcim cementtermékeiben
A Holcim Magyarország Kft. elkötelezett a fenntartható építési megoldások és a környezettudatos építkezések megvalósítása mellett. A vállalat célja a 2011-es indulása óta, hogy a Királyegyházi Cementgyár minél kisebb ökológiai lábnyommal működjön, 2040-re pedig elérje a nettó zéró karbonkibocsátást. Ennek elérése érdekében folyamatosan fejleszti cementgyártási folyamatait, hajt végre környezetvédelmi beruházásokat. Ennek eredményeként az alacsonyabb klinkerhányadú, környezetkímélőbb cementtermékeivel elősegíti a hazai építőipar zöld átállását.

Büszkék vagyunk rá, hogy indulásunk óta több mint 50%-kal tudtuk csökkenteni a cementtermékeink átlagos, fajlagos nettó CO2 -kibocsátását, amely egyaránt köszönhető környezetvédelmi beruházásainknak és az ECOPlanet zöld termékcsaládunknak” – mondta Hoffmann Tamás, a Holcim Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A Holcim nemcsak a gyártási folyamat, valamint kapcsolódó logisztikai tevékenység során fordít kiemelt figyelmet a fenntarthatóságra (pl. a fosszilis tüzelőanyagok alternatív tüzelőanyagokkal való helyettesítésére vagy a bánya és a gyár közötti vasúti szállításra, megújuló energia hasznosítására stb.), hanem azt is fontosnak tartja, hogy az iparági szereplők, a munkavállalók és a helyi közösség tagjainak zöld szemléletét is formálja. Klímabarát, ugyanakkor kompromisszumok nélküli cementtermékeivel hozzájárul az alacsony karbonlábnyomú építkezések megvalósításához és ahhoz, hogy élhető bolygót hagyjon a jövő generációi számára.

ECOPlanet termékek: megbízható minőség és alacsonyabb karbonlábnyom
A globális Holcim Cégcsoport 2021-ben vezette be saját zöld márkáját, az ECOPlanetet. E termékeknek a legszigorúbb fenntarthatósági szempontoknak kell megfelelniük az előállítás során és legalább 30%-kal alacsonyabb kibocsátási értéket kell elérniük az adott országban hagyományos eljárással gyártott CEM I besorolású cementtermék átlagos értékéhez képest.

A Holcim Magyarország 2022 őszén kezdte meg az első hazai ECOPlanet termék értékesítését Magyarországon. Ez a CEM II/B-LL 32,5 R („ECOPlanet”) mészkőportlandcement volt, ami már akkor több mint 40%-os karbonkibocsátás-csökkenést biztosított egy hagyományos eljárással gyártott, CEM I típusú termék hazai átlagértékéhez képest, minőségi kompromisszumok nélkül. A vállalat azóta évről évre újabb klímabarát termékkel jelenik meg a hazai építőipari piacon: csak az idei évben két zöldcementet fejlesztett ki. A vállalat célja, hogy 2025 év végére a teljes termékportfólióját csak ECOPlanet termékek alkossák.

Jelenleg a Holcim Magyarország Kft. hazai termékkínálatában az alábbi alacsony klinkerhányadú ECOPlanet termékek érhetők el, amelyek karbonlábnyoma átlagosan több mint 50%-kal alacsonyabb, mint egy CEM I besorolású termék esetében:

  • ECOPlanet (CEM II/B-LL 32,5 R)
  • ECOPlanet Super (CEM II/B-M (S-LL) 42,5 N)
  • ECOPlanet Expert (CEM III/A 32,5 R-MSR)
  • ECOPlanet SR (CEM III/B 32,5 N-LH/SR)

Mi a Királyegyházi Cementgyárban – meghaladva a cégcsoport előírásait – átlagosan több mint 50%-os kibocsátás-csökkenést tudunk elérni a zöldcementtermékeink esetében. Az idei évi célunk, hogy az értékesítési árbevételünk 60%-a ECOPlanet termékekből származzon, 2025 év végéig pedig az, hogy a teljes cementportfóliónkat ECOPlanet termékek adják. A csökkentett klinkerhányadú, környezetkímélő cementtermékeinkkel az elmúlt években számos egyedi építészeti igény, zöldberuházás megvalósításához járultunk hozzá. Az ECOPlanet termékek széles körű felhasználási lehetőségeit is jól mutatja, hogy olyan neves építkezések alapjául szolgáltak, mint a budapesti MOL Campus, az Atlétikai Stadion, a szegedi Tiszavirág Sportuszoda, a 7-es számú főút és bicikliút, a Pécsi Vásárcsarnok, a Paks2 atomerőmű talajmegerősítési munkálatai vagy a kaposvári szennyvíztelep, valamint a nemrég átadott Kalocsa–Paks híd, amelynek kivitelezése teljes egészében Holcim cementből valósult meg” – nyilatkozta Putler Csaba, a Holcim Magyarország Kft. értékesítési igazgatója.

Termékeinkről bővebb információkat talál weboldalunkon: https://www.holcim.hu/ ecoplanet