Lapszámok

2024. augusztus XXXII. évfolyam IV. szám

Áprilisi növekedés az építőiparban: Mit jelent a csökkenő cégszám?

A KSH áprilisi gyorsjelentése alapján az építőipar idén jobban teljesít, a volumen 2024. első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest 5,7%-kal nőtt. Jelentős volt az ugrás április hónapban, amikor a volumen 15,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, és az előző hónaphoz képest is 11%-kal emelkedett. A jelenlegi gazdasági környezet úgy tűnik, hogy hozzájárul az építőipar stabilizációjához, és lehetőséget adhat a jövőbeni fellendüléséhez.

A kamatok mérséklődése megkezdődött, az építőipar inflációs mértéke normalizálódni látszik – 2024. I. negyedévben 2,1%, ami az elmúlt négy év legalacsonyabb értéke –, és az új, idén július 1-től induló otthonfelújítási program is pozitív hatással lehet az építőiparra a 108,24 milliárd forintos keretösszegével.

Az épületek és egyéb építmények ágazatában a volumen az idei első negyedévben elmaradt az elmúlt két év hasonló időszakától. Ezzel szemben a speciális szaképítés mint az építőiparon belüli legnagyobb súlyú ágazat jól teljesített, és idén az elmúlt négy év legmagasabb első negyedévi volumenszintjét érte el. A cégtrendet továbbra is az óvatosság és a csökkenő cégszámok jellemzik. Az óvatosság a cégalapítási kedv alacsony szintjében mutatkozik meg, míg a magas, az újonnan alapított cégek számát meghaladó megszűnési értékek a cégszám csökkenéséhez járulnak hozzá.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) májusra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 21,48% volt. Vármegyei szinten nézve a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves vármegye produkálta, míg a legalacsonyabb OPTEN-CFI értéket Békés, Veszprém és Somogy vármegye érte el.

(forrás: OPTEN, fotó: Beton újság)