Lapszámok

2024. augusztus XXXII. évfolyam IV. szám

Tanuljuk a betont!

VÍZZÁRÓ BETONOK
A vízzáróságot eltérően kell értelmezni a betonra mint anyagra és a betonból készített szerkezetekre.

Vízzáróság szempontjából csak a C jelű (2000–2500 kg/m³ testsűrűségű) betonok foglalhatók rendszerbe.

Valamely betonanyag akkor vízzáró, ha a belőle az MSZ EN 12390-2 szerint készített próbatestek a MSZ EN 12390-8 szabványos víznyomás-vizsgálatnak ellenállnak. Az MSZ 4798-1 5.5.3. pontja szerint végrehajtott vizsgálatnak megfelelően a betonanyag akkor vízzáró, ha 5 bar víznyomás 72 órán át tartó hatásának a belőle készített próbatest ellenáll, azaz a próbatest hasítás után megfigyelt felületén nincs átnedvesedés és a víz legfeljebb 20–35–50 mm-re hatol be. E beton jele: XV1(H) (50 mm behatolás); XV2(H) (35 mm behatolás); XV3(H) (20 mm behatolás). A jelek közül a vizsgálati eredménynek megfelelőt a betonnak a tervező által megadott jelében fel kell tüntetni. Ha a betontól vízzáróságot követelünk meg, akkor a cementtartalom, víz/cement tényező, nyomószilárdsági osztály feleljen meg az MSZ 4798-1 szabvány NAD F1. táblázat előírásainak.

A beton- és vasbeton szerkezeteket, vízzáróságuktól függően, a következő csoportokba lehet sorolni:

  • a) Mérsékelten vízzáró az a beton- vagy vasbeton szerkezet, esetleg vakolt szerkezet, amelynek 1 m2 felületén, a legnagyobb üzemi víznyomás mellett, 24 óra alatt legfeljebb 0,4 liter víz szivárog át.
  • b) Vízzáró az a beton- vagy vasbeton szerkezet, esetleg vakolt szerkezet, amelynek 1 m2 felületén, a legnagyobb üzemi víznyomás hatására, 24 óra alatt legfeljebb 0,2 liter víz szivárog át. Szabadban vagy jól szellőzött helyiségben ez a vízmennyiség általában elpárolog a felületről (azaz átnedvesedés nem észlelhető).
  • c) Különlegesen vízzáró az a beton- vagy vasbeton szerkezet, esetleg vakolt szerkezet, amelynek 1 m2 felületén, a legnagyobb üzemi víznyomás hatására 24 óra alatt legfeljebb 0,1 liter víz szivárog át, illetve párolog el.

A vízzáró betonszerkezeteket és a vizsgálattal megállapított beton anyagának vízzáróságához az alábbi osztályozást használjuk:

  • XV1(H) – Mérsékelten vízzáró szerkezet betonja
  • XV2(H) – Vízzáró szerkezet betonja
  • XV3(H) – Különlegesen vízzáró szerkezet betonja

Ezen túlmenően azt is számításba kell venni, hogy a szerkezet vízzáróságának a betonanyag csak egyik összetevője és az egyéb tényezők hasonló, vagy még nagyobb jelentőségűek lehetnek mint pl. a csatlakozások, kapcsolatok, illesztések, technológiai nyílások, munkahézagok, amelyek megfelelő kiképzése nélkül a különlegesen vízzáró (XV3(H)) betonból készített szerkezet sem lehet megfelelően vízzáró. Ugyanígy meghatározó jelentőségű a betonszerkezet kivitelezése (keverés, szállítás, tömörítés, utókezelés): hiába jó a keverékből szabvány szerint készített beton próbatest vízzárósága, ha a betonszerkezet repedezett (pl. a nem megfelelő utókezelés, vagy gyors kihűlés miatt), akkor a vizet átengedi.

(forrás: Sulyok Tamás, CeMBeton útmutató)