Lapszámok

2024. augusztus XXXII. évfolyam IV. szám

Fenntarthatóbb építkezéseket szorgalmaz a CeMBeton

AZ ÉPÍTŐIPAR SZEREPE A ZÖLD ÁTÁLLÁSBAN
A globális tendenciák azt mutatják, hogy világszerte minden hónapban New Yorknyi épület épül, hogy eleget tudjon tenni bolygónk növekvő népességének és lakhatási igényeinek. Magyarországon is jellemző tendencia az urbanizáció, azaz a városok fejlődése, mely tendencia leginkább a rendszerváltást követően gyorsult fel. Az építés alapjául szolgáló beton a víz után a második leggyakrabban használt anyag a világon, melynek az egyik legfontosabb alapanyaga a cement – ami azt is jelenti, hogy a cement-, beton- és mészipar a magyar építőipar fejlődésének egyik motorja.

Miközben a beton számos modern és energiahatékony épület megvalósítását teszi lehetővé, az építőipari alapanyagok előállítása a természeti erőforrások felhasználásával és üvegházhatású gázok kibocsátásával is együtt jár. Az építőipar jelenleg a globális kibocsátás mintegy 38%-áért felelős, amelynek egynegyede az építőipari alapanyagok gyártásához, míg háromnegyede az épületek üzemeléséhez kötődik. Emiatt nem kérdés, hogy nagy szerep hárul az építőiparra a fenntartható jövő megvalósítását illetően.

Éppen ezért a Magyar Cement-, Betonés Mészipari Szövetség (CeMBeton) és tagvállalatai számára stratégiai prioritás a fenntartható, minél kisebb ökológiai lábnyomú működés megvalósítása, és ezáltal a magyar építőipar zöld átállásának segítése és támogatása.

A hazai építőipar egyik legfontosabb feladatának tekintjük, hogy legyen szó akár az épületek energiafelhasználásáról vagy az építési folyamat során felhasznált anyagok előállításáról és szállításáról, tagvállalataink csökkentsék környezeti lábnyomukat. A technológiai újítások alkalmazásával – megfelelve a korunk elvárásainak is – a zöld építkezések megvalósulhassanak, ezáltal pedig hozzájárulhatunk a városok és a társadalom fejlődéséhez” – nyilatkozta Hoffmann Tamás, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség elnöke.

Jó példa erre, hogy az elmúlt években egyre több hazai építőipari cég vállalt aktív szerepet a körforgásos gazdaságban. Az alternatív tüzelő- és nyersanyagok alkalmazásával és a termelési folyamatok optimalizálásával lehetőség nyílik a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználására, és csökkenthető a szemétlerakókba kerülő hulladékok mennyisége is. Ráadásul az alapanyaggyártók saját környezeti lábnyomukat, az üvegházhatású gázok kibocsátását is mérsékelhetik.

A JELEN KIHÍVÁSAI
Az építőipar jelenleg számos nehézséggel néz szembe: az építőipari termelés volumene 2024 márciusában (a nyers adatokat figyelembe véve) 6,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024. első negyedévében 23 százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban. Májusban (áprilishoz képest) nőtt a lakosság inflációs várakozása és a munkanélküliségtől való félelme, ami szintén nem kedvez az építkezési tervek megvalósulásának. Mindezt tetézik a magyar gyártókat sújtó többletadóterhek, amelyeket az import áruk esetében nem kell megfizetni. Mindezek következményeként a hazai gyártók optimalizálni kényszerültek termelési volumenüket (csak alacsonyabb kapacitással tudnak működni), ráadásul az elmúlt időszakban az állami és a külföldi beruházási kedv visszaesését is tapasztaltuk. Ez pedig nehézséget okoz a szövetség tagvállalatai számára is: a tervezett és szükséges környezetvédelmi beruházásokat nem tudják megvalósítani, amely veszélyezteti a kitűzött karbonsemleges működési célok elérését.

A CeMBeton és tagvállalatai bíznak abban, hogy a hamarosan induló otthonfelújítási program hatására a lakások felújítása révén a hazai építőipar élénkülni kezd és az energetikai korszerűsítést célzó hiteltámogatások további felújítási munkálatokat generálhatnak.

Számításaink szerint számos hazai kistérség foglalkoztatási rátája növelhető lenne, a teljes hazai GDP-ben pedig akár 0,15%-os növekedést is elő tudnának idézni a tevékenységükkel a CeMBeton tagvállalatai. Ahhoz azonban, hogy mindez fenntartható módon tudjon megvalósulni, a tagvállalatok többségénél további környezetvédelmi beruházások szükségesek. Az általunk képviselt vállalatoknál kiemelt cél a nettó karbonsemleges működés elérése, melyhez stabil és tervezhető gazdasági, piaci és szabályozási környezet szükséges. A CeMBeton célja a továbbiakban is, hogy a szakmai párbeszédek által a magyar szabályozási szervekkel és hatóságokkal közös erővel állíthassuk zöld pályára a hazai építkezéseket” – erősítette meg Hoffmann Tamás.