Lapszámok

2024. június XXXII. évfolyam III. szám

Tökéletes betonszilárdulás - A gyártási sebesség gyorsítása és a beton teljesítőképességének növelése MAPECUBE 1 adalékszerrel

Az építőipar világában minden perc számít. A kivitelezések felgyorsításának szükségessége egyre kritikusabb kérdés, a szakemberek folyamatosan innovatív megoldásokat keresnek e cél eléréséhez.

A MAPECUBE 1 adalékszer egy megbízható szövetséges ebben, amely valós esélyt kínál a beton szilárdulási folyamatának felgyorsítására, valamint a beton teljesítményének és tartósságának javítására. A MAPECUBE 1 egy olyan, a MAPEI által szabadalmaztatott exkluzív szintéziseljárással megalkotott betonadalékszer, amely komplex hidratált szilikátok nanorészecskéiből áll, vizes szuszpenzióban.

A MAPECUBE 1 képes a cement teljesítményének fokozására – az alacsony klinkertartalmú cementek esetében is, a maximális mechanikai tulajdonságok elérése érdekében, még rövid szilárdulási idők esetén is (6–18 óra). Valójában a termék fejlett kémiai öszszetétele azt jelenti, hogy gyorsan reagál a cementtel, jelentősen felgyorsítva a cementpép hidratációját, amint a szilárdulási fázis megkezdődik. A MAPECUBE 1 bármilyen transzport- és előregyártott betonkeverékben alkalmazható, ahol különleges követelmények vannak előírva, mint például:

  • magas mechanikai szilárdság rövid szilárdulási idő után;
  • a gőzzel történő szilárdítási idő csökkentése vagy megszüntetése;
  • a hőmérséklet-különbségek miatti repedések csökkentése;
  • 10 °C alatti környezeti hőmérsékletű alkalmazások;
  • a gyártási idők optimalizálása az előregyártott betonüzemekben;
  • a zsaluzási idők gyorsítása;
  • csökkentett klinkertartalmú cement használata.

Ezek a tulajdonságok a következők elérését segítik elő:

  • az építési fázisok gyorsabb befejezése a szerkezetek minőségének romlása nélkül;
  • a helyszíni termelékenység maximalizálása és az erőforrások optimalizálása;
  • a munkák tervezése és kivitelezése nagyobb működési rugalmassággal;
  • a környezeti hatások és a betonkeverékek CO2-kibocsátásának csökkentése;
  • a termelési költségek és a CO2-kibocsátás csökkentése az előregyártó betongyárakban a fokozott szilárdulási ciklusok miatt.

A MAPECUBE 1 az építési projektek széles skálájánál alkalmazható, például lakó- és kereskedelmi épületek, közúti infrastruktúrák és hidak, előregyártott betonszerkezetek építésénél. Különösen az előregyártó betonágazatban, ahol a pontosság, a határidők és a minőség alapvető követelmény, a MAPECUBE 1 lehetővé teszi a gyártási idők optimalizálását olyan elemek esetében, mint a gerendák, pillérek, alagútszegmensek és szerkezeti panelek. Nemcsak a teljes gyártási időt csökkenti, hanem nagyobb rugalmasságot is lehetővé tesz az anyagok szállításának ütemezésében, így megfelel az összetettebb projektek és a szoros határidők által támasztott igényeknek. Ráadásul használata garantálja, hogy az előregyártott betonelemek teljesítik az előírt műszaki követelményszintet, így biztosítva az elkészült szerkezetek biztonságát és megbízhatóságát.

A MAPECUBE 1 ezért fontos erőforrásnak tekinthető az építőiparban és az ipari méretű előregyártó betoniparban dolgozók számára. Az a képessége, hogy felgyorsítja a beton szilárdulását és javítja a beton teljesítőképességét, kulcsfontosságú elemmé teszi a gyártási folyamatok optimalizálásában és a projektek határidőinek garantálásában.

A cikk a Realtá Mapei International magazin 101. számában jelent meg.

Ha kérdése adódik, a MAPEI szaktanácsadók szívesen segítenek, akár a projekt helyszínére történő kivonulással is. Elérhetőségükért olvassa be telefonja kamerájával a QR-kódot!

(fotók: MAPEI)