Lapszámok

2024. június XXXII. évfolyam III. szám

Rendkívüli szoborcsoport rendkívüli alapanyagból Kolodko Mihálytól

Olyan új szoborcsoporttal jelentkezik a Duna-parton Kolodko Mihály szobrász, amelyre még nem volt példa a karrierjében. Különleges anyagból készült cápák sora kerül ki a folyó váci szakaszára, amelyek a környezetszennyezésre és annak mértékének csökkentésére hívják fel a figyelmet.

A legújabb Kolodko-szoboregyüttes egyértelmű üzenete a környezettudatos élet szükségszerűsége. Ezt pedig nemcsak a művek formai koncepciója kívánja közvetíteni, hanem azok alapanyaga is szimbolikus ketősséget hordoz. Az elkészülő cápák létezésének szubsztanciája ugyanis a hulladék, kötőelemüknek pedig a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) evoBuild termékmárkájához tartozó alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású cementből készült betont választotta a művész. Utóbbi a közelmúltban bevezetett kategóriába hangsúlyozottan a vállalat alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement- és betontermékeit sorolja.

Régóta tervben volt már egy ilyen tematikájú szoborcsoport megvalósítása a művésznél, a DDC pedig mint felelős és meghatározó piaci szereplő már hosszú ideje kiemelten kezeli az alacsonyabb környezeti lábnyom és a klímacél elérésének kérdését. A kooperáció tökéletesen szimbolizálja a szobrász és a vállalat törekvéseit is. A közös pont is adott volt, hiszen Kolodko Mihály Vácon alkot, míg a DDC egyik cementgyára, egyben székhelye is a város mellett található. Minden szoborban érdemi alkotóelemként jelenik meg a Duna-parti hulladék. Elkészítésükhöz ugyanis a kihelyezéshez kiválasztott partszakaszon fellelt szemetet gyűjtött és használt fel a szobrász.

A cementcápák több mint fél éven keresztül a Váci Tragor Ignác Múzeumban is megtekinthetők lesznek Kolodkó Mihály Dunai Cápa címmel nyíló időszakos kiállításán.

(forrás: DDC, fotó: Orlik Edit)