Lapszámok

2024. június XXXII. évfolyam III. szám

Betonburkolatok: az esztétikus és tartós belső terek alapja

Abeton valójában sokkal több, mint egy egyszerű szürke anyag. Mindezt Hoffer Ottó, a székesfehérvári Otti Manufactura alapítója is felismerte 2009-ben. Azt, hogy a beton sokszínűsége és változatossága valóban lenyűgöző. Az Otti Manufactura története egy inspiráló példa arra, hogyan lehet egy álommal és kitartással átváltoztatni egy átlagos anyagot valami lenyűgözővé és sokoldalúvá. A prémium minőségű termékekhez az alapanyagot pedig az ország meghatározó építőanyag-ipari gyártója, a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) biztosítja.

Az Otti Manufactura egyedi, tartós és stílusos betontermékeket kínál bel- és kültérre egyaránt, amelyek egymáshoz illeszkedve alkotnak egy összehangolt rendszert. A kvarcbeton anyagok kiszámíthatóan tartósak, és több mint 170-féle színben elérhetők, így lehetőséget adva az egyéni stílus kifejezésére és a tervezési lehetőségek széles skálájára.

Minőség és elegancia egy helyen
A minimalista, indusztriális stílusoknak köszönhetően a beton fontos tényezővé vált napjainkban a modern életterünk alakításában. Tárgyak, felületek, csupasz szerkezetek élnek együtt velünk különböző betonköntösben, máshol rusztikus kőfelületek, szabálytalan formák társulnak a nemes anyagokhoz.

Mondhatjuk úgy is, hogy a beton egy formázható, sokoldalú anyag, amelynek segítségével funkcionális és esztétikus megoldásokat hozhatunk létre az építészet és a lakberendezés területén.

Legismertebb formában a szürke cementszínnel találkozunk és a síkfelületekkel. Ritkán színezett, vagy strukturált, esetleg kőutánzatú padlók vagy falak készülnek betonból. A cég szálerősített beton termékei életre hívják az Art Deco nemes kultúráját, a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát, vagy akár a Shabby Chic koptatott eleganciáját. Leggyakrabban mégis a rusztikus és klasszikus stílusokban találhatjuk meg.

Minden az alapoknál kezdődik
Ahhoz azonban, hogy egy lakás vagy épület minden szegletébe igényes, egyedi megoldásokon alapuló különleges burkolat kerüljön, szükség van a megfelelő alapanyagokra is, amelyekből mindezek elkészülnek.

Az Otti Manufactura a kezdetek óta a Duna-Dráva Cement Kft. Beremendi Cementgyárában gyártott CEM I 52,5 N típusú portlandcementet használja.

A nagy szilárdságú cement nemcsak a termék készítéskor segíti a minél gyorsabb kizsaluzhatóságot, sablonfordulót, hanem a későbbi felhasználás során biztosítja a hosszú távú használhatóságot, végszilárdságot és tartósságot is.

A nagy őrlési finomsága gyorsítja a kötési folyamatokat, hiszen a keverővízzel való összevegyítéskor – a nagy finomsága miatt – igen nagy felületen indulnak meg a klinkerásványok és a víz között a kémiai reakciók.

Kiválóan kompenzálja a habarcs egyéb plasztikus tulajdonságának biztosítására adagolt kiegészítő anyagok, színezékek szilárdságcsökkentő hatását is.

Az Otti Manufactura számára a termék egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy annak mérsékelten szürke színe miatt jól színezhető és fehéríthető, így a gyártás során könnyedén tudnak vele dolgozni a szakemberek.

A portlandcement adagolását a betontervezés során megemelték a „szokásos” ajánláshoz képest, amely által stabilabb az előállított kézműves termék minősége. Egyrészt a gazdag szín- és formaválaszték miatt kisszériás termékek készülnek, másrészt a termékek kis keresztmetszete, a csekély vízhasználat, a pépanyagok feldúsulása miatt szükség van a cementszövet kovalens kötéseinek gyors és nagy mennyiségű kialakulására.

A nagy szilárdságú, prémium minőségű cement garantálja a belőle gyártott termék egyenletes gyártását és kiváló minőségét.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a cement (azon belül is a klinker) előállítása során CO2 keletkezik, de a nagy szilárdságú 52,5-esből kevesebb mennyiség is elég ahhoz, hogy elérjék a szükséges szilárdságot és minőséget, így kisebb lesz az adott termék környezeti lábnyoma.

Magyar alapanyag, magyar munkaerő
A manufaktúra által is használt CEM I 52,5 N típusú portlandcement 2014 óta büszkén viseli a Magyar Termék védjegyet, ugyanis a DDC először éppen egy évtizede nyerte el a rangos Magyar és Hazai Termék védjegyhasználati jogot.

A védjegylicensz célja, hogy igazolja a termékek megbízhatóságát, azok jogszabályi LÁTSZÓBETON megfelelőségét és tanúsított hazai eredetét. A DDC értékteremtő ebben, hiszen nemzetközi minta alapján, de magyar alapanyagokból magyar munkaerő segítségével, hazai gyárakban állítja elő a kiváló minőségű cementtermékeket. Mindezt a Magyar Termék védjegy is alátámasztja, míg a Hazai Termék minősítésű cementtermékeket 96,8 százalékban magyar alapanyagokból, magyar szakemberek munkája által állítja elő.

A DDC 2023-ban további 3 évre megkapta a védjegyhasználati jogot.

A betonburkolatok fejlődése a lakberendezésben
A beton elemek és burkolatok lehetővé teszik az egyedi és igényes belső terek kialakítását. Az előregyártott látszóbeton elemek sok szabadságot adnak a tervezőknek és kivitelezőknek, lehetőséget adva magas felületi minőségű belsőépítészeti elemek, dizájnbútorok és tárgyak létrehozására.

A beton jól alkalmazható egyedi formájú burkolatok, padló- és falstruktúrák, munkapultok, mosdópultok esetén és más területeken is, beleértve a vizes helyiségeket is, bár fontos figyelembe venni a beton sajátosságait. A felületek impregnáló- és felületkezelő szerekkel való kezelése lehetővé teszi a beton védelmét és víztaszító tulajdonságának kialakítását.

A három legfontosabb érv a kőre megtévesztésig hasonlító betonburkolatok mellett
Amikor megjelentek az első Otti betontermékek, sokan hunyorogva, mások fanyalogva néztek rájuk, és nem értették, hogy miért kell betonból követ gyártani, mikor ott a természetesen bányászható mészkő, márvány, porfír, gránit és egyéb kőzetek.

„Tizenöt évvel ezelőtt tanultam betontechnológiát, és közben kikísérleteztem a megmunkált, erodálódott kövekre megtévesztésig hasonlító burkolatokat, betontárgyakat, épületplasztikai elemeket. A gyártás mára stabil, kiszámítható termékeket produkál, akár nagy tételben is. A burkolatokat nem fakítja a nap, nem fagynak szét, nincs kiporzás, nem kopik, ellenben kellemes tapintású, szép, ismerős, mégis kicsit egzotikus. A szálerősített, anyagában színezett kvarcbeton lapok, tárgyak, térelemek újgenerációs platina szilikonformákba öntve, ott megszilárdulva nyerik el megjelenésüket, amely folyamat több százszor ismételhető. A színt egy skála alapján választhatjuk kedvünkre, és ezt lekódolva akár évek múlva is tudjuk rekonstruálni” – nyilatkozta Hoffer Ottó, az Otti Manufactura ügyvezetője.

Kiválóan alkalmas kültérre is
Fontos megjegyezni, hogy a burkolatok használati tárgyak, tehát kevés azzal jellemezni, hogy szépek. Számos technikai elvárásnak kell megfelelniük. Kültéri fali burkolatok esetében elvárás az, hogy lemezes (vagy egyéb) hőszigetelésre lehessen ragasztani, és ott elviselje az elképesztően nagy hőingást, a csapadékot, az UV-sugárzást és mindenféle eróziót. Térkő esetében pedig a teherbírás, a kopás- és a fagyállóság, illetve az olvasztósó rezisztencia igen fontos kritérium.

Burkoláskor a pontos rétegrend meghatározása lényeges, valamint a kivitelezési segédanyagok alapos megválasztása (alapozó, ragasztó, fugázó, felületkezelő) is.

Mint azt tudjuk, a betonnak ezer arca van; látszóbetonból nemcsak burkolat, de betonbútor, világítótest, kút, virágláda, és soksok dizájntárgy készíthető, tervezett stílusban.

A beltéri elegancia
A beltéri elegancia „Beltérben, ha mondhatom, még izgalmasabb az ügy! Bátrabban választunk színeket, finomabb felületeket, komplikáltabb kötéshálókat. Merészebben alkalmazunk mintás, domborműves, perforált, más anyagokkal hibrid vagy motívumokkal díszített betontárgyakat, így burkolatot is. Hol van már a panelházak utált szürkesége! A beton trendi, átértelmezve, stílusokhoz igazítva igen korszerű, és nem megy ki a divatból.

Viszont mindig szem előtt tartom azt, hogy egy belső tér tervezésekor a burkolat tükrözzön állandóságot, és lehetőleg maradjon háttérben. Kivéve persze, ha nem ez a cél. Logikus, hogy szerkezetet, nyílászárókat, közműveket, vagy éppen burkolatokat ritkán cserél az ember, mert hatalmas beruházás egy ilyen művelet” – hangzott el Hoffer Ottótól.

Betonbiztos háttér
A Duna-Dráva Cement Kft. Magyarország meghatározó cementipari társasága. Évi 2,2 millió tonnás cementgyártó kapacitás mellett termékeinek magas minőségével, innovatív hozzáállásával, korszerű és környezettudatos gyártási technológiájával az európai cementgyártás élvonalát képviseli a hazai piacon.

Jelenleg két hazai cementgyárban – Beremenden és Vácott – összesen 11 típusból álló cement szortimentet gyárt, amelyben a cementfajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, így a DDC az igényeknek és a körülményeknek leginkább megfelelő cementet tudja kínálni vevőinek.

A cementüzletág mellett a vállalat betonüzletága is kiemelkedő, hiszen széles termékpalettát kínálva az elvárható legmagasabb színvonalon szolgálja ki vevőit az ország bármelyik pontján. A DDC 32 saját és 11 vegyesvállalati betonüzemmel rendelkezik, amelyek folyamatos és kiegyensúlyozott alapanyagellátását a vállalat cement- és kavicsüzletága biztosítja.

(fotók: DDC, Otti Manufactura)