Lapszámok

2024. június XXXII. évfolyam III. szám

Az MSZ 4798 szerinti beton – 2024

A Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) tagvállalatai szakembereinek közreműködésével 2020-ban kiadta szakembereknek szánt kiskönyvét. A kiskönyv alapját képező szabvány jelentős változásokon ment keresztül az utóbbi években, ami indokolttá tette aktualizálását.

Célunk egy olyan kiskönyv elkészítése volt, amely tömören öszszefoglalva segíti a betonnal kapcsolatba kerülő szakembereket a mindennapi munkájuk során. Áttekintést ad a beton jelöléséről, a nyomószilárdsági és testsűrűségi, valamint a környezeti osztályokról, és a beton főbb paramétereiről. Megtudhatjuk belőle, mire kell figyelni a helyszínen a lehető legjobb minőség elérése érdekében, továbbá ajánlásokat kapunk a cementek környezeti osztályok szerinti alkalmazására.

A kiadvány nem pótolja a hivatkozott szabványokat, alkalmazása esetén a szabványok és a megjelent módosítások tartalma a mértékadó. Fontosabb változások:

  • a testsűrűségi osztályok kiegészültek a nehézbetonokkal;
  • változtak a szabvány szerinti környezeti osztályok egyes határértékei;
  • az XV0(H) kivezetésre került; – a szabvány Q melléklete kikerült a szabványból, és önálló szabványként jelent meg a legújabb cementtípusokkal kiegészülve: MSZ 4799 Ajánlás a cementek alkalmazására az MSZ 4798-hoz címmel.

A kiskönyv letölthető a beton.hu/kiadvanyok/ honlapról.