Lapszámok

2024. június XXXII. évfolyam III. szám

Sebes Márton: Csúcstechnológia a betonblokkgyártásban 2.0 – Új beruházás a betonEPAG Kft. taksonyi telephelyén

16 évvel ezelőtt, 2008 áprilisában kezdte meg a működését a POYATOS NOVABLOC 1.0 a betonEPAG Kft. taksonyi gyárában. Akkor éppen a világgazdasági válság közepén, hazánkban az építőipari csökkenés második évében jártunk. A gondos tervezés, az előkészületek és a megvalósítás 3 évig tartottak, és a kereslet – időközben bekövetkezett – csökkenése nem tette a beruházást kevésbé szükségessé, sőt!

A betonEPAG 2005-től az akkor általánosan elterjedt, de termelékenységében és minőségében is elavult kültéri, úgynevezett tojógépes gyártásról a beltéri, körfolyamatos csúcstechnológiára való váltás mellett volt elkötelezett és maradt is. A körfolyamatos termelés előnyei, a méretpontosság javulása, a jobb vibropréselési hatékonyság miatt nagyobb tömörség és a cementfelhasználás optimalizálása érhető el magas termelékenység mellett. A klímakamrában érlelt betontermék pedig az állandó környezetnek köszönhetően stabil minőségű (nincs megégett, eső által elmosott termék).

A kültéri termelés kis volumen mellett fenntartható volt az évezred elején, de a növekvő termelés már megmutatta a technológia korlátait, és a technológiaváltás a cég mérete miatt is indokolt volt. Bár a piaci helyzet időközben kedvezőtlenné vált, a beruházás mégis jelentős eredményjavulást hozott a magasépítési blokktermékek gyártásában, így a cég helyzete még csökkenő kereslet mellett is javult. Tehát kijelenthetjük, hogy a válságkor induló beruházások nem kevésbé hatékonyak, csupán a kereslet csökkenésével nem azt a megtérülést adják, mint amit elképzelt a projekt megtervezésekor a beruházó. Ugyanakkor romló piaci helyzetben megtámasztják a céget, helyzetén, versenyképességén pedig jelentősen javítanak.

A POYATOS Export S.A (a présgép gyártója) mintaberuházásként tekintett az akkor épült üzemre, a mai napig Közép-Európa első számú referenciája ez a beruházás. Különösen az a teljesítmény volt minden érdeklődőnek és a gyártónak is szembetűnő, amit látogatásaik során a számlálón láttak: az elmúlt 16 év alatt 742 500 raklapnyi áru gördült le a kihordószalagról. Ez a volumen igazolja, hogy jó döntés volt gondosan összeállított technológiát telepíteni, és a csúcsminőséget célba venni. Vevőink elégedettek voltak az új minőséggel, és a 2014-től érezhető fellendülés hozta mennyiségi igényeket is ki tudtuk elégíteni. A további keresletnövekedés pedig azt eredményezte, hogy mintegy 5 éven keresztül folyamatosan heti 14 műszakban termelt a berendezés. Ilyen előzményeket követően született meg a POYATOS NOVABLOC 2.0 twin, az „ikergép” gondolata 2021-ben, amikor a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében kihirdetett GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 pályázaton sikeres elbírálást követően vissza nem térítendő támogatáshoz jutottunk.

A 2020-as évek elején tapasztalt kapacitáshiány mellett természetesen más okok is szerepet játszottak a fejlesztés mellett. A cég stratégiai termékeinél elengedhetetlen, hogy folyamatos beruházásokkal a gépi infrastruktúrát is a maximumon tartsuk. Az „öreg” gépen nem látszik ugyan a 16 év használat, de az új kapacitás elindításával lassabb ezüstkorra számíthat. Az ikergépes kiépítéssel az üreges betonblokk-gyártásban egyedülálló infrastruktúrát hozunk létre. A két gyártósor egymásnak tükörképei, amelynek tengelyében a két betonkeverőt kiszolgáló alapanyagtároló és -adagoló található. Azonos sablonparkkal a két gépsor szimultán működtetése nagyon kényelmes gyártásszervezést eredményez. A beruházás a kapacitásbővítés mellett az egyidejűleg gyártható szélesebb választéknak köszönhetően logisztikai, készletezési előnnyel is jár. Napjainkban a fenntarthatóság és a gazdaságos üzemeléshez szükséges gyorsabb reakció mellett a készletek alacsony szinten tartása, a just in time-rendszerű termelés mind gazdasági eredménnyel, versenyelőnnyel járnak.

Jelenleg a POYATOS NOVABLOC 2.0 twin beüzemelése zajlik. Az üzemszerű termelés elindulását követően az építési helyszín környezetének végleges kialakítása és a projekt lezárása után indulhat az a termékfejlesztés, aminek köszönhetően termékválasztékunkban is jelentős bővülés várható már 2025- től. Nem téveszthetjük szem elől a vevői igényekben bekövetkezett változásokat sem, amikre a kapacitáshiány idején nem voltunk képesek megfelelően reagálni. Lakossági termékeinket ennek megfelelően frissítjük majd, és a magasépítési betonblokkok választékát is bővíteni fogjuk.

A betonEPAG Kft. jogelődje még gmk vállalati formában 1985-ben zsalukőgyártással indult igazi kisméretű családi vállalkozásként. 20 éven keresztül folyamatos, de kisebb lépésekkel követte a vevői igényeket, mígnem a POYATOS NOVABLOC 1.0 elindulásával stabilizálta a helyzetét a meghatározó gyártók között. Nem telt el természetesen az elmúlt másfél évtized sem fejlesztések nélkül, ennek eredménye a cég méretéhez képest szokatlanul magas gépesítettség és a különböző gépsorokon gyártott széles termékválaszték. A magasépítési blokktermékek (zsalukövek, pillérelemek, falazóelemek, támfalelemek, kerítéselemek) mellett díszburkolatok, kertépítési elemek és szegélyelemek is megtalálhatók a választékban. A burkolatok felület-megmunkálásával újabb termékek, még szélesebb választék jön létre, így szinte bármely vevői igényre tudunk megoldást ajánlani. A most debütáló POYATOS NOVABLOC 2.0 twin pedig újra reflektorfénybe hozza az erősségünket: a blokkgyártást.

Ünnepélyes gyáravatóval, majd 2025- ben a betonEPAG fennállása 40 éves jubileumának méltó ünneplésével lehetőséget teremtünk arra, hogy partnereinkkel együtt örülhessünk a közösen elért eredményeknek.

www.betonepag.hu
(fotók: a szerző)