Lapszámok

2024. április XXXII. évfolyam II. szám

CUBE rendszer – egy integrált megközelítés

A CUBE rendszer aktívan segít a betoniparnak fenntartani annak magas színvonalát, miközben a cementgyártás keményen csökkenti a környezeti hatásokat.

Az alacsonyabb klinkertartalmú ce - ment és az újrahasznosított adalékanya - gok használata a betongyártásban szá - mos kihívást jelent a betonipar számára. E kihívás összetettségét tovább növeli a gyártási folyamatban felhasznált nyers - anyagok (homok és kavics) regionális jellege.

A Mapei kifejlesztette a CUBE rendszert: egy olyan integrált megközelítést, amely a gyártás, a bedolgozás és a helyszíni mun - ka különböző fázisaiban aktívan segíti az iparágat a magas színvonal megőrzésében, miközben csökken a környezeti terhelés. A rendszer új termékek, technológiák és esz - közök biztosításával támogatja a betonpiac fenntarthatóbbá válását.

Új generációs adalékszerek
A DYNAMON CUBE a szuperfolyósítók új termékcsaládja, amelyet kifejezetten a fenntartható beton kihívásaira terveztek. A CEM III, CEM IV és CEM V-höz tervezett polimereket használnak; újrahasznosított adalékanyagokat, mint például speciális ab - szorpciógátlókat (RE-CON AGG technológia); és speciális, fokozatosan felszabaduló polime - reket, amelyek garantálják, hogy hosszabb ideig megmaradjon a bedolgozhatóság és az alacsony viszkozitás, anélkül, hogy a szi - lárdulási fázist késleltetnék.

Szilárdságnövelők
A MAPECURE termékcsalád a csök - kentett klinkertartalmú és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású új cementekhez használt adalékszerek új generációja. Szi - likát-hidrátok nanokompozitjain alapuló technológiákat alkalmaz, amelyek elősegítik a másodlagos nukleációt (SN), a fokozott puccolánreakciót (APO) és az alkáli aktiválást (AA). Ezek biztosítják a gyorsabb és hosszabb hidratációs reakciókat és a cementpaszták mikroszerkezetének jobb fejlődését, valamint rövid és hosszú távon egyaránt lehetővé teszik a nagyobb mechanikai szilárdság ki - alakulását.

Továbbfejlesztett felügyelet: a gyártástól a szállításig
A jó munkához jó eszközökre van szükség. A Mapei CIS (Concrete Industry Solutions – Betonipari megoldások) által most elérhető eszközökkel gyorsabban és biztonságosab - ban valósíthatunk meg eredményeket. Ho - gyan történik ez? A válasz az eredmények adatainak elemzésében rejlik az új, fenntart - ható keveréktervek kifejlesztése, végrehajtása és szállítása során. Az adatokat a termelési lánc kritikus pontjain elhelyezett érzékelőkkel gyűjtik a nyersanyag nedvességtartalmától az építkezés helyszínére szállított beton nyomon követéséig, melyeket ezután speciálisan erre a célra kifejlesztett szoftverrel elemeznek. Ez az automatizált folyamat radikálisan lerövidíti az új keveréktervek kifejlesztéséhez, tesz - teléséhez és értékeléséhez szükséges időt. Emellett nagymértékben javítja a gyártás és a szállítás minőségellenőrzési folyamatát.

Gianluca Bianchin írása a Realtá Mapei International magazin 93. számában.

Ha szeretne további szakmai cikkeket is olvasni, nézze meg tervezőinknek szóló tartalmainkat!