Lapszámok

2024. április XXXII. évfolyam II. szám

Viziné Csősz Anita: Innovandi Open Challenge a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért – még lehet csatlakozni

Az Innovandi Open Challenge egy globális program, amely összeköti a tech startupokat a világ vezető cement- és betonipari cégeivel a zéró kibocsátást célzó innovációs fejlesztések felgyorsítása érdekében. A programot a GCCA 2050-re elérendő célja, a klímasemlegesség indukálta, ennek kulcsa ugyanis az innováció, amelyet az Innovandi Open Challenge támogat. 2024. február 20-án webináriumot tartottak a program alakulásáról.

 

Thomas Guillot, a GCCA vezérigazgatója a program eddigi aktivitásait foglalta össze: a munka a 2021/2022-es nyílt kihívással indult, majd tavaly folytatódott, a mostani webinár pedig a 2024-es nyílt kihívás indítóülése volt. A 2021/2022-es Open Challenge keretében hat konzorciumi kísérleti projekt indult különböző szén-dioxid-leválasztási technológiákat alkalmazva. A második, 2023-as nyílt kihívás az alacsony szén-dioxid-kibocsátású beton új anyagaira, összetevőire összpontosított. A most induló 3. nyílt kihívás célja a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiák ipari folyamatba történő integrálásának elősegítése a zéró kibocsátási cél elérése érdekében.

Az ipari méretű szén-dioxid-leválasztás mára már valósággá vált, de alapvető az innováció szerepe – ezt már Jan Theulen, a Heidelberg Materials képviselője mondta, aki röviden megemlített néhány pilotprojektet is. Új típusú abszorber anyagok és koncepciók fejlesztése is folyamatban van, mint például az enzim által aktivált kálium-karbonát abszorber Lengyelországban. Kulcsfontosságú a gyárak és a startup cégek együttműködése az új technológiák kifejlesztésének, valamint az értéklánc mentén fellépő költségek csökkentésének érdekében.

Ruth Herbert, a Szén-dioxid Leválasztás és Tárolás Szövetség (CCSA – UK) ügyvezetője a CCSA céljáról beszélt, miszerint fel kell gyorsítani a CO2-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás kereskedelmi elterjedését érdekképviselet és együttműködés elősegítése révén. Röviden bemutatta a szövetség cselekvési tervét, amely három fő területre koncentrál: CO2-leválasztás, -komprimálás és -felhasználás fejlesztése; CO2 továbbítás, -tárolás, valamint az ezzel kapcsolatos szoftverek és monitoring-technológiák fejlesztése; illetve a fenti folyamatok ipari igények szerinti fejlesztése. Ezek elérése érdekében fórumokat tartanak a tudományos élet képviselői és az ipar képviselői részvételével, áttekintik a jövő generációs CO2-leválasztási technológiákat, elősegítik a jobb adat- és információmegosztást a pilotprojektek tanulságait illetően. Célkitűzéseik között szerepel a CCUS értékés költségcsökkentés elérése, és erősíteni az ipar, valamint a tudomány közötti kapcsolatokat.

A webináriumon egy Belgiumban végrehajtott CCUS pilotprojektről adott rövid áttekintést Daniel Rennie, a Leilac vállalat igazgatója. Cégük duplikálható modulokban telepíthető csőreaktorokat kínál a CO2-kibocsátás csökkentésére. A reaktormodulok a cementgyártás során keletkező hulladékhőt hasznosítva működnek, és 5–10 lépésben többszörözhetők.

A webináriumot tartó szakértők panelbeszélgetés keretében osztották meg az első és a második nyílt kihívás pilotprojektjei során szerzett tapasztalataikat és a tanulságokat. Általánosan elmondható, hogy a pilotprojektek során mind a gyártócég szakemberei részéről, mind a fejlesztést végző startupok részéről szoros együttműködésre és kemény munkára volt szükség. A startup cégek laboratóriumi körülmények között működő ötleteinek ipari méretű megvalósítása több tudományág képviselőinek és az iparban dolgozó szakemberek együttes munkájának eredménye.

Végezetül Claude Lorea, a GCCA Cement, Innováció és ESG igazgatója arról beszélt, hogy hogyan lehet csatlakozni a 3. nyílt kihívás programjához. Ebben a kihívásban különleges, egyedi innovatív technológiákat keresnek, összevetik ezek ipari megvalósíthatóságát, majd a legjobbakat összehozzák azokkal a cégekkel, amelyek nyitottak az adott koncepcióra. Így a startupok megláthatják, hogy az ötletük hogyan működik az ipari gyakorlatban. A startup cégek az alábbi címen jelentkezhetnek:
openchallenge@gccassociation.org