Lapszámok

2024. április XXXII. évfolyam II. szám

Ívek, látványbeton és műemlékfelújítás

Mi a közös egy alagút, egy sportcsarnok és egy történelmi épület pinceszinti belmagasságának megnövelése között? A gyorsaság, rugalmasság és hatékonyság a kivitelezésben, amiben a műanyag zsaluhéjak terén piacvezető Meva innovatív zsalumegoldásai is szerepet játszottak.

„Mammut” méretű falak

A „Magnézium kocka” becenevű lenzburgi tornászközpontban 2023 márciusa óta edzhetnek a környék profi és amatőr sportolói. Az épület, amely a hatalmas látványbeton falai mellett megjelenő külső fehér falburkolatról kapta a kedves, tréfás nevét, összesen 1.900 m² területű tornateremmel és egyéb funkcionális helyiséggel várja a sportolókat.

A falak látványbeton minőségű kivitelezéséhez a Treier AG természetesen az ilyen munkákhoz passzoló Mammut XT falzsalukat használta, így a kívánt felületi minőség biztosítása mellett nagymértékben csökkenthették a magas betonfalak építési idejét. Ezzel két, az építkezéseken leggyakrabban fontos elvárást lehetett megvalósítani: a határidők betartását és a minőségi végeredményt, ami ezúttal látványbeton minőséget jelentett.

Egy pince belmagasságának megnövelése Osloban

A norvég főváros, Oslo óvárosi negyedének közepén, Torggatában egy történelmi épület alagsori födém belmagasságának 1,8 m-ről 3,7 m-re történő megnövelése volt a nem hétköznapi feladat.

A munka során mélyre kellett ásni, daru használata sem volt lehetséges, a statikai kérdésekről és a környező talajvízszintről már nem is beszélve. E nehézségek között a Meva Alufix zsalujának könnyű súlya más előnyös tulajdonságai miatt is igazán hasznosnak bizonyult.

A daru nélkül is mozgatható elemeket a Meva-zsalukat szállító Maxbo Teknikk szerint úgy lehet összeépíteni, mint a Legót. Ennek előfeltétele, hogy a zsaluelemek 25 és 90 cm között hat szélességben állnak rendelkezésre, a magasságuk pedig 135 cm és 350 cm között igény szerint választható.

A betonnyomás egyoldali zsaluzaton keresztüli biztonságos felvétele érdekében Meva STB 300 támasztóbakokat állítottak fel. Súlyuk és méretük alapján ezeket valójában nem ilyen nehezen hozzáférhető helyeken végzett munkára tervezték, de négy emberrel és némi kotrógépes segítséggel a helyükre kerültek a 170 kilós támasztóbakok.

Egy alagút is lehet szép

A mannheimi 4 méter széles kerékpárút és a 2,5 méter széles különálló gyalogút felett egyedi és formabontó szerkezetével ível át a 40 méter hosszú „Am Aubuckel” nevű alagút. A műtárgy egy átfogó fejlesztés részeként épült a BUGA 23 kertészeti kiállításra naponta érkező mintegy 2.900 ember számára.

Igazán szemet gyönyörködtető a rendhagyó homorú alagútboltozat és annak két különböző, trombita-, ill. békaszáj alakú bejárata. A Meva egyedi, különleges zsalutervező részlege komplexen kidolgozott tervekkel segítette az összetett projekt megvalósítását, amelynek keretében elkészítették a nagy teherbírású állvány-tartószerkezet méretezett terveit is. A gazdaságosságot szem előtt tartva, ahol csak lehetett, az egyedi zsalukat a Mammut 350 keretes falzsaluzattal kombinálták a Meva mérnökei. Az egyedi zsaluelemeket főként a jól látható területeken, azaz az alagút belsejében használták. Kontrazsaluzatként a Mammut 350-es kitűnően bevált az oldalsó és a felső területeken. A teher átvitelére, a falvéglezárások megtámasztására Meva SK 150 egyoldali támasztókonzolokat használtak.

www.meva.net

(képek: Treier AG, MEVA)