Lapszámok

2024. április XXXII. évfolyam II. szám

Köszöntő

Az építőipar számára talán még soha nem volt ennyire kihívásokkal teli, valamint sürgős változtatásokat igénylő időszak, mint a mostani.

A klímaváltozás, Földünk légkörének melegedése, a sarki jégtakarók olvadásának következményei és a légkörben található szén-dioxid-koncentrátum emelkedése a tudomány mai állása szerint számos negatív következménnyel járhat. Az elmúlt 12 hónapban a globális hőmérséklet a valaha dokumentált legmagasabb volt, a globális szén-dioxid-kibocsátás pedig rekordmagasságra emelkedett. És ehhez a változáshoz, természeténél fogva, az építőipar egésze is hozzájárult. Nem kérdés tehát, hogy a klímaváltozás leküzdése nagy kihívást jelent és jelentős szakmai összefogást kíván meg iparágunk szereplőitől, az alapanyaggyártóktól a kivitelezőkön keresztül a beruházókig, üzemeltetőkig. További nehézséget jelent az elmúlt év energiaválsága, a recessziós gazdasági helyzet. Az építőiparnak a kereslet visszaesésével, a szomszédunkban zajló háború miatt, az ellátási láncok instabilitásával és ebből adódóan a finanszírozási költségek növekedésével, valamint a hazai jogi és gazdasági környezet kihívásaival is szembe kell néznie.

Nekünk azonban mindezen körülmények között is meg kell találnunk a stabilitást és az előre vezető utat. A szakmában eltöltött több évtizedes tapasztalataim alapján úgy látom, hogy az építőanyag, ezen belül is a cement-, a beton- és mészipar egyaránt jelentős szerepet játszhat a hazai GDP növekedésének előmozdításában. Emiatt célunk egy konstruktív párbeszéd kialakítása a mindenkori kormányzattal, ezáltal kölcsönösen támogatva egymást céljaink elérésében, azaz a magyar gazdaság élénkítésében és zöldebbé válásában.

Baranyában születtem és nőttem fel, így különösen fontos számomra, hogy a helyi embereknek biztos megélhetést adjunk nemcsak a gyárakban, hanem az igen széles hazai beszállítói körben is. Azt is látom, hogy a helyi közösségek szomjazzák a támogatásokat, nagyon számítanak a gyártóvállalatokra, főleg a kieső, helyi adók pótlásának tekintetében. Sok a dolgunk. Úgy vélem, nagy lehetőségek rejtőznek a körforgásos gazdaságban, a hulladékgazdálkodásban, a szén-dioxid megkötésében és a hidrogén újrafelhasználásában egyaránt. Ehhez azonban a szövetségünk tagvállalatainak további szakmai edukációjára, szorosabb együttműködésre és konkrét lépésekre van szükség.

A közös munkánk gyümölcseként fogom értékelni, ha a szövetség tagjai által előállított építőipari termékek és alapanyagok minél kisebb környezeti lábnyommal készülnek majd, és szolgálják egy új, épített környezet hosszú távon is fenntartható, környezettudatos megvalósítását.

Ezért a jövőben mindent megteszünk annak érdekében, hogy a CeMBeton minél szélesebb körű érdekképviseletet valósítson meg, egyúttal vonzóbbá tegye az építőipart a fiatalok számára is. Legfontosabb küldetésünk a jövőben is a fenntarthatóság és a zöld átállás támogatása, mivel iparágunk jövője a körforgásos gazdaság erősítésével, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével és a fenntarthatóbbá válással valósítható meg.

A Földet az unokáinktól kaptuk kölcsön, ezért minden, amit ma teszünk, az ő jövőjüket határozza meg. A CeMBeton elnökeként, cégvezetőként, édesapaként egyaránt fontosnak tartom, hogy az élet minden területén érvényesüljön a fenntartható, zöld gondolkodás. A szövetség tagvállalatainak együttműködésével, a köztük lévő szinergiák felhasználásával közösen valósíthatjuk meg a zöld átállást az építőipar területén.

Hoffmann Tamás
a Holcim Magyarország Kft. ügyvezetője a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) elnöke