Lapszámok

2023. június XXXI. évfolyam III. szám

Concrete Future fotópályázat a beton szépségéről és alapvető szerepéről

A Global Cement and Concrete Association által meghirdetett idei fotópályázatra amatőrök és profik által készített képekből 14 000 pályamű érkezett a világ minden tájáról. A zsűri Az év betonfotójának az Egyesült Arab Emírségek egyik gördeszkaparkjának lenyűgöző képét választották. A fotót, amelyet Ferdz Bedana profi fotós készített Sharjahban, abszolút győztesként hirdették ki.

Thomas Guillot, a GCCA vezérigazgatója:A beton a második leggyakrabban használt anyag a földön a víz után, és létfontosságú szerepet játszik a modern infrastruktúrában és társadalomban. A GCCA és tagjaink munkája révén keményen dolgozunk a 2050-es Nettó Zéró Ütemterv megvalósítása érdekében, ezzel előrelépünk a környezeti hatások csökkentésében. Ezek a lenyűgöző fotók megragadják a betondizájn vonzerejét és a betonnak azt az alapvető szerepét, amelyet mindenütt, a modern életben és a közösségekben játszik.

A GCCA és tagvállalatai, amelyek a Kínán kívüli globális cementgyártási kapacitás 80%- át teszik ki, valamint a legfontosabb kínai gyártók elkötelezték magukat a CO2-kibocsátás csökkentése és megszüntetése mellett a Beton Jövője – 2050 Nettó Zéró Ütemterv – végrehajtása révén. A cementipar az első nehézipari ágazat, amely ilyen részletes tervet dolgozott ki.

A világ minden tájáról érkező nevezők négy kategóriában küldtek be fotókat: beton infrastruktúra, a beton szépsége és dizájnja, városi beton és beton a mindennapi életben. Minden szekciót megosztottak profi fotósok és amatőrök között, utóbbiak gyakran okostelefonnal készítették képeiket. A pályaművek széles skálája és változatossága rávilágít arra, hogy a beton hogyan támogatja az életet szerte a világon, az óriástól a kis formákig, valamint az anyag kecsességét, szépségét és kulcsfontosságú támogatószerepét is érzékelteti.

Ferdz Bedana, aki Sharjahban készítette Az év betonfotóját: „Nagy megtiszteltetés, hogy a Concrete in Life 2022 verseny összesített győztese lehetek, és népszerűsíthetjük azt az üzenetet, hogy a beton mennyire jelentősen járul hozzá az életünkhöz. Szerettem volna készíteni egy fotót erről a gördeszkaparkról, amikor megláttam egy fiút, aki élvezte a játékot ezen az alapvetően művészi betondesign pályán.

A kategóriagyőztesek:
Joey Reginaldo, Városi beton kategória – amatőr. A kép helye: Dubai.Azért készítettem a képet, mert nemcsak a futurisztikus dizájn nyűgözött le, hanem azt is meg akartam mutatni, hogy a beton milyen fontos szerepet játszhat egy ilyen elképesztő dizájn létrehozásában. Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem van népszerűsíteni a betont mint az egyik fontos tényezőt, hogy világunkat jobb hellyé tegyük."


Joey Reginaldo, Városi beton kategória – amatőr. A kép helye: Dubai.

Dinar Wahyu Herlambang, Beton infrastruktúra kategória – amatőr. Helyszín: Watu Purbo vízesés, Indonézia: „Örömteli, hogy a fotóm képes megjeleníteni a beton jelentőségét mint létfontosságú infrastruktúrát a környezetünk számára, amely támogatja a körülötte élő emberek életét, akárcsak az indonéziai Merapi-hegy gátja."


Dinar Wahyu Herlambang, Beton infrastruktúra kategória – amatőr. Helyszín: Watu Purbo vízesés, Indonézia

Chek Poh Wong, Beton infrastruktúra kategória – profi. Helyszín: Guangzhou, Kína: „Megdöbbentett, hogy milyen hatalmas egy ilyen úthálózat, amikor láttam a légi felvételt és a beton mennyiségét, ami az építkezésekbe kerül. A beton fontos szerepet játszik mindennapi életünkben. Nem szabad alábecsülni a biztonságot, a kényelmet és a fenntarthatóságot.”


Chek Poh Wong, Beton infrastruktúra kategória – profi. Helyszín: Guangzhou, Kína

Muhana Syafiquddary, Beton a mindennapi életben kategória – amatőr. Helyszín: Yogyakarta, Indonézia: „Szerettem volna megragadni a beton szerepét a mindennapi életben, különösen a görkorcsolyasportban, ahol betont használnak a pálya létrehozásához. Megtiszteltetés számomra, hogy megnyerhetem a Concrete in Life 2022 versenyt, és elmesélhetem, hogy a beton milyen előnyöket ad az életünkhöz és az országomnak.”


Muhana Syafiquddary, Beton a mindennapi életben kategória – amatőr. Helyszín: Yogyakarta, Indonézia

Azim Khan Ronnie, Beton a mindennapi életben kategória – profi. Helyszín: Brahmanbaria, Banglades: „Mindennap a megélhetésünk függ a betontól. Ezen a képen hántolatlan rizs szárítását láthatjuk a nagy rizsmalomban, amelynek felülete betonból készült. A betonfelület nélkül a rizs nem száradhat meg, és nem készülhetnek el belőle az alapvető élelmiszereink.”


Azim Khan Ronnie, Beton a mindennapi életben kategória – profi. Helyszín: Brahmanbaria, Banglades

Mariana Rios, Beton szépség és design kategória – amatőr, Helyszín: Monterrey, Mexikó: „Fotográfiám célja, hogy megmutassam, hogyan jön létre egy monumentális tér a betonon lévő fény és árnyék által, amely az emberi lépték és annak a környezethez való viszonyának hangsúlyozásával meditálásra hívja a felhasználót."


Mariana Rios, Beton szépség és design kategória – amatőr, Helyszín: Monterrey, Mexikó

Fatma Demir, Beton szépség és design kategória – profi. Helyszín: Sancaklar mecset Isztambulban, Törökországban: „A képem megmutatja, milyen lenyűgöző építészet hozható létre betonból. Ez a csodálatos épület 2014-ben nyílt meg, és számos rangos díjat nyert innovatív építészetéért és anyaghasználatáért. Izgatottan vártam, hogy meglátogathassam, és szerencsés voltam, hogy megörökíthettem ezt a képet egy fiatal fiúról, aki játszik.”


Fatma Demir, Beton szépség és design kategória – profi. Helyszín: Sancaklar mecset Isztambul, Törökország

(fotók: Concrete in Life, 2022)