Lapszámok

2023. június XXXI. évfolyam III. szám

HPFRC helyszíni tesztelés Svájcban

KÖNNYEBB, KÉPLÉKENYEBB, FENNTARTHATÓBB BETON

A HPFRC (High-Performance Fibre-Reinforced Concrete – nagy teljesítményű, szálerősítésű beton) cementből, szilikaporból, finom szemcsés homokból, polipropilénszálakból, folyósító adalékszerekből és vízből készül. A hagyományos betonhoz képest 3-4-szer több cementet tartalmaz. A szilikapor a keverési fázisban javítja a tömörséget és a homogenitást, a nagy mennyiségű szál pedig a normál betonhoz képest rugalmasabbá és kopásállóbbá teszi ezt a betontípust.

További réteg alkalmazása nélkül is vízzáró, nem igényel mechanikus rögzítőket, és mindössze 24 óra után ugyanolyan mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos beton 28 nap elteltével. Mivel kisebb vastagságban is beépíthető, így a súlya és a környezetre gyakorolt hatása is korlátozható. Ezenkívül ez a betontípus új távlatokat nyit a betonszerkezetek felújítása tekintetében, mivel azok könnyebben javíthatók, nem kell lebontani, ezért sokkal kevesebb lerakott hulladékot és az új építkezésekhez szükséges nyersanyagok alacsonyabb fogyasztását eredményezi.


A közelmúltban az A4-es Küssnacht–Brunnen autópálya három hídjánál szálerősített, nagy teljesítményű betont alkalmaztak

Az A4-es autópálya Küssnacht–Brunnen 20 km hosszúságú szakaszának felújítási munkálatai a közelmúltban Svájcban bizonyították a HPFRC-ben rejlő hatalmas lehetőségeket, az anyagot három híd felújításához használták. A Mapei a Mapei Suisse SA leányvállalatán keresztül járult hozzá a betonkeverék tervezéséhez, amelyet a Kibag Management AG gyártott.

A vállalat sorensi laboratóriumaiban vizsgálatokat végeztek, hogy meghatározzák az ideális receptúrát a nagy tömörségű és jól bedolgozható betonkeverék előállításához. A keverékhez a Mapei szuperfolyósítókat, szilikaport, polipropilénszálakat és utókezelő szereket szállított a beton érleléséhez. A betont közvetlenül a helyszínen keverték, különleges tulajdonságainak köszönhetően nem volt szükség vízszigetelés kialakítására, és a kivitelezési idő is jelentősen lerövidült.