Lapszámok

2023. június XXXI. évfolyam III. szám

Korszerű betonelemek a fenntartható jövő érdekében

Konferencia Prof. Balázs L. György 65. születésnapjára


Balázs L. György az előadások izgalmai közepette

ABME díszteremében 2023. ápr. 28-án megrendezett konferencia a napjainkban mérnökeink számára a fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés témakörében a legfontosabb kérdések megválaszolását tűzte ki célul neves hazai és külföldi előadók segítségével.

A teljes konferencianap előadásai megtekinthetők a következő honlapon: http://fib. bme.hu/video-2023-BLGYkonf.html

A konferencianapon elhangzott előadások: Prof. Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes (BME) tartotta a rektori megnyitót, majd dr. Rózsa Szabolcs, a BME Építőmérnöki Kar dékánja a dékáni megnyitót. Prof. Kollár László MTA főtitkár: Doktori kutatások elősegítése fiatal kutatók számára; c. Prof. Windisch Andor: Tapadás és repedések – összekapcsolnak bennünket több mint 40 éve; Akio Kasuga, fib President 2021–2022 (Sumitomo Mitsui Construction Co.): A jövő megoldásai az előregyártott vasbeton szerkezeteknél; Prof. em. Harald S. Müller, fib President 2015–2016 (Karlsruhe Institute of Technology,) SMP Eng.: Környezetvédő betonok – a tervezés alapelvei szerkezeti anyagok és elemek vonatkozásában; Prof. Konrad Bergmeister (BOKU Wien): Hidak tervezésének új módszerei – a lehetséges egegyszerűbb, de nem annál is egyszerűbb módszer. Prof. Marco di Prisco (Politecnico di Milano): SFRC in EC2-ben és a MC 2020- ban; Prof. Jan Vítek (Techn. Univ. Prague): UHPC fejlesztés és alkalmazás Csehországban. Gordon Clark, fib President 2013–2014: Az utófeszítés története vasbeton hidak esetében; Prof. Sherif Yehia, University of Sharjah (UAE): Újrafelhasznált adalékanyaggal készülő beton szerkezeti alkalmazások céljából; Dr. David Fernandez-Ordonez (EPFL Lausanne), fib Secretary General: Fenntarthatóság a fib Model Code 2020-ban; Prof. Nagy-György Tamás (Politechnica Univ. Timisoara): Szerkezetek megerősítése szálerősítésű polimerekkel – temesvári emlékek, eredmények; Dr. Szalay Zsuzsa (BME): Építőanyagok és épületek környezeti hatásának értékelése; Dr. Lublóy Éva (BME): Anyagvizsgálati lehetőségek a számítógépes tomografiával; Dr. Nehme Salem, tanszékvezető (BME): Tanszéki barangolásaim Balázs L. Györggyel; Prof. em. Patonai Dénes (BME): Építészek és mérnökök egymásra utaltsága; c. Prof. Kausay Tibor (BME): Képek az OC-görbe megismeréséről és egyebekről; Assist. Prof. Árpád Cseh (Univ. Novi Sad, Fac. of Civil Engineering, Subotica): Nagy teljesítőképességű beton mezőgazdasági épületekhez; Dr. Orbán Zoltán, intézetigazgató (PTE): Történeti épületek és hidak állapotvizsgálata roncsolásmentes diagnosztika felhasználásával; Dr. Nemes Rita (BME) és dr. Kovács Tamás (BME): Könnyűbeton hídgerendák lehetőségei és kérdései; Dr. Fenyvesi Olivér (BME): Hulladékok és másodnyersanyagok felhasználása az építőiparban; Dr. Paládi-Kovács Ádám (BME): Építészet és beton.

Balázs L. György, professzor, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék, a fib (Nemzetközi Betonszövetség) örökös tiszteletbeli elnöke, a fib Magyar Tagozat elnöke, az MSZT/MB 107 Bizottság elnöke, a KTE Mérnöki Szerkezetek Szakosztály elnöke. A fib egyik legfiatalabb elnökének választották 2011–2012-re, számos feladatot látott és lát el ma is a nemzetközi szervezetben.

A BME Építőmérnöki Karának Szerkezetépítő szakán szerezte diplomáját, majd mérnöki matematika szakmérnöki diplomáját. A BME Vasbetonszerkezetek Tanszéken tanársegéd, adjunktus, majd docens. 1999-ben, 41 évesen tanszékvezetői megbízást kapott (15 éven át az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszéket, majd az Építőanyagok és Magasépítés Tanszéket vezette), 19 éven át volt tanszékvezető. Professzori kinevezést kapott 2000-ben. 25 éve alapító főszerkesztője a VASBETONÉPÍTÉS és a CONCRETE STRUCTURES folyóiratoknak.

1998 óta (25 éve) elnöke a fib Magyar Tagozatának, képviseli Magyarországot, ill. a magyar mérnököket a fib General Assembly-jén és Technical Council-ján. Szakmai szervező munkája révén a fib egyik legstabilabban működő nemzeti szervezete.

Prof. Balázs L. György alapította a PhD Symposium in Civil Engineering konferencia-sorozatot 1996-ban a BME-n a doktorandusz ügyek kari felelőseként, ami 15. állomásaként – miközben bejárta a világot Bécs, München, Delft, Zürich, Stuttgart, Lyngby, Karlsruhe, Quebec City, Tokyo, Prága, Párizs, Róma – 2024-ben visszatér Magyarországra.

Jelen keretek között csak ízelítőt tudunk adni az elhangzott eladók neveinek és az előadások címének megadásával, de egyúttal lehetőséget biztosítunk a teljes előadások meghallgatására is.

A Korszerű betonelemek a fenntartható jövő érdekében c. konferencia fő szervezői voltak: a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék és a fib Magyar Tagozata. A konferencia támogatója volt: a MEVA Zsalurendszerek Zrt., amit ezúton is köszönünk.

Professzor úrnak további sok sikert és jó egészséget kívánunk.

(fotók: Gyukics Péter)