Lapszámok

2023. június XXXI. évfolyam III. szám

Köszöntő

A gyakran használt „otthon melege” kifejezésről a külső szemlélőnek biztosan nem a beton jut az eszébe. És a következő idézetről sem: „Az otthon az, ahova hazatérsz”. Mégis ha valaki – az építészettől némileg távolabb állóként – belegondol abba, hogy akár az otthon, a családi ház, akár a hazavezető biztonságos út vagy a kényelmet láthatatlanul biztosító infrastrukturális építmények nehezen képzelhetők el beton nélkül, máris más lesz a helyzet.

A betonról még a szakmában dolgozó munkatársaknak is elsőként inkább a szürkeség és a ridegség juthat eszébe, holott ez az anyag a háttérben igazi szürke eminenciás, amely legtöbbször megbújva, teljesen elrejtve szolgálja az otthont, a biztonságot, a kényelmet.

Lassan két évtizede dolgozom az SW Umwelttechnik Magyarország Kft.-nél, a 2010. évtől ügyvezetői pozícióban. Mondhatnám, hogy már szinte mindent láttam, ami betonból készülhet: a kecses ékszerektől és a letisztult dísztárgyaktól kezdve a 32 méter hosszú, 36 tonnás hídgerendáig. A beton ezerarcú építőanyag, és végtelenül izgalmasnak tartom, hogy szinte mindent el lehet belőle készíteni. Büszke vagyok a nálunk készülő, egyetlen darab antikolt térkőelemre éppúgy, mint egy 3 szintes komplett parkolóházra.

A BETON szakmai lap olvasótáborában talán sokan vannak olyan szakmabéli kollégák, akik már akkor is a betonnal foglalkoztak, amikor megszülettem. Mégis már az én szakmai múltam során is olyan hihetetlen fejlődésen ment keresztül az építőipari szakma ezen szegmense, amelyre talán senki sem számított. Akkor még a gyártási folyamatok vezérlésének ilyen mértékű változására éppúgy nem gondolt senki, mint ahogy a BETON újság online térben való megjelenésére sem.

A közel 25 év alatt, amit az építőiparban töltöttem, többször is változott körülöttünk a gazdasági környezet. Ha csupán az elmúlt néhány évet nézzük, sarokba szoríthatott volna minket a pandémia, az infláció vagy éppen a háború, de mi minden nehézséget új kihívásként éltünk meg. És ahogy szinte bármely építkezésnél az alaphoz hozzátartozik a beton, az életünk fontos része az emberi kapcsolatok, hiszen ezek biztosítják a mindennapjaink alapját.

Ezt a szemléletet követem a hivatásomban, és ezt tartom szem előtt a munkatársaimmal való kapcsolataimban. Azt gondolom, hogy ennek a szemléletnek kell továbbra is megmaradnia a szakmai érdekképviseletekben is, hiszen a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetségben és a Magyar Betonelemgyártó Szövetségben a megbízható emberi kapcsolatoknak és az összefogásnak éppúgy kiemelten fontos szerepe van ebben a kritikus időszakban, mint az életünk bármely területén.

Galló Ferenc
Magyar Betonelemgyártó Szövetség, elnök
SW Umwelttechnik Magyarország Kft., ügyvezető