Rengeteg beton Európa első víz alatti éttermében
Norvégiában, Lindesnesben nyílt meg 2019 márciusában Európa első víz alatti étterme, amelynek építéséhez rengeteg betont használtak fel. A norvég tengerpart legdélebbi pontján a Snøhetta által tervezett vendéglátóhely a sós vizekben élő tengeri fajok bemutatásától is különleges, hiszen a tengeri élet kutatóközpontjaként is szolgál.
A norvég nyelvben az „under” -nek kettős jelentése van: a szó az „alsó” és a „csoda” fogalmat is takarja. A vendéglőt úgy tervezték meg, hogy félig a tengerbe süllyed, az épület 34 méter hosszú monolit formája megszakítja a víz felszínét, hogy közvetlenül az öt méterre lévő tengerfenéken érjen véget. A szerkezetet úgy alakították ki, hogy az idővel teljes mértékben integrálódjon a tengeri környezetbe, mivel a betonhéj mesterséges zátonyként fog működni. A vastag betonfalakat a szaggatott partvonalakkal szemben építették meg úgy, hogy a szerkezet a tengeri körülmények között is képes legyen ellenállni a nyomásnak és a rázkódásnak. Mint egy elsüllyedt periszkóp, az étterem ablakából kilátás nyílik a tengerfenékre, ami minden évszakban más arcát mutatja. Az étterem befogadóképessége 35-40 fő, a félméteres betonfalakkal megépített étkezőben kiváló minőségű, helyi termékekből készített különleges fogásokkal várják a vendégeket, nagy hangsúlyt fektetve a fenntartható élővilágra. A víz alatti étterem projektje felhívja a figyelmet a szárazföld és a tenger közötti finom ökológiai egyensúly megtartására és a felelősségteljes fogyasztás fenntartható modelljeire.
(snohetta.com) Fotó: Juergen Pollak